Textilworkshop - tova
Vi har haft en textilworkshop då vi tovat, både våttovat och torrtovat. På förmiddagen gjorde vi ett grupparbete, temat var barnkonventionen vilket min studiegrupp helt hade missat, så vi valde att göra en julgran. Först av allt skulle vi göra bakgrunden. Vi lade flera lager ull på en sopsäck, som vi sedan hällde såpavatten över och vek dubbel. Sedan var det bara att trampa på den! nör det var klart, rullade vi ihop den med en frottéhandduk och rullade den mellan våra fötter, allt för att den skulle sättas ihop och bli så hård som möjligt.

Arbetsprocessen med att våttova bakgrunden till tavlan.
När detta var klart, var den nu hårda ullbakgrunden nästan torr. Vi började att välja ut en fin grön färg som vi ville ha som gran, och andra färger att dekorera med. Sedan torrtovade vi på granen med en nål som är till för tovning, den har små små "krokar". Den pickar man med för att få ullen att fastna. Detta gjorde vi med hela granen, dekorationerna och snön. Ett annat alternativ är att även här våttova fast stora partier som snön och granen. Enkelt med ett lyckat resultat!

Nålen, processen och den färdiga tavlan.
Om vi nu hade följt instruktionerna och jobbat med ett motiv som man kan knyta till barnkonventionen, hade man fått med punkten bildanalys (LGR11, s. 29) - hur ser en bild som vill framhäva barnkonventionen ut? I elevgrupp hade man här kunnat gjort precis som vi gjorde; delat upp eleverna i grupper, gett dem nyckelordet "barnkonventionen", och sedan när de är klara, få tolka varandras bilder. Eller gett alla grupper olika ord, och så hade de andra fått gissa vad bilden ska framhäva.