Besök på Konstmuséet i Göteborg

Vårt första studiebesök ägde idag rum på Konstmuséet i Göteborg. Vi möttes på morgonen och gick sedan runt med Marie, som gav oss en guidad tur. Vi tittade på tavlor, statyer och andra konstverk, som virkade blommor på väggen, och diskuterade frågan Vad är konst? Enligt mig kan konst vara nästan vad som helst, beroende på genre och konstnär. Vissa kanske tycker att konst är en vackert målad naturbild på canvas, medan en annan tycker att konsta kan vara en hög med skräp som man limmat ihop och kallar skulptur. Dagen var enligt mig inspirerande och givande, och förklarade konsten på ett annat sätt än om vi bara suttit på en föreläsning och sett verken på bild. 
 
Målningen jag tyckte mest om var tavlan nedan som föreställer ett kargt landskap, en tavla av Vilhelm Kyhn som han hade döpt till Vinterlandskap, målad 1850. Den tilltatalde mig eftersom jag gillar vackra naturbilder och solnedgångar med rosa moln. 
 
 Några av verken på Göteborgs konstmuseum.
 
I undervisningen kan du med eleverna om du har möjlighet besöka ett konstmuseum, vilket såklart är mest givande inom både bildundervisning men även historieundervisningen. Om det är möjligt kan man åka med en klass och kombinera dessa två ämnen, att både bildlärare och historielärare åker med och undervisar tillsammans i de olika ämnena. Om man har äldre elever (mellanstadiet) kan man boka en rundvandring med en expert, för att få in ännu mer perspektiv i lärandet. Efteråt kan man ha en diskussion i klassen och även arbeta med genre, teknik och historia, och då blir kunskapskravet "Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfaren­ heter, andra bilder och företeelser i omvärlden." 
 
Efter denna dag, fick vi frågir vi skulle svara på som vi sedan skulle redovisa för klassen, och jag tänkte enkelt bara infoga det här, jag valde bilden som finns i mitt collage längst up till höger:
 

1 Vinterlandskap av Vilhelm Kyhn 

  • Varför valde du denna bild? 

Jag valde denna bilden för att den snabbt fångade mitt intresse eftersom jag gillar naturbilder. 

  • Vad ser du? 

På bilden ser jag ett vinterlandskap med smält snö, nakna träd och solnedgång. Solen finns inte med på bilden men man ser att det är solnedgång på molnen, de är rosaaktiga. 

  • Hur är bilden placerad i rummet? 

Bilden var enkelt placerad på en vit vägg. 

  • Hur kan bilden tolkas? Tolkning? 

  • Vilken konststil oh tidsperiod kan du se? 

Konststilen är realism, konstnären har antagligen målat av ett landskap. Tavlan var inte så stor så han kan ha stått utomhus och målat av. 1850. 

  • Vad vet du om konstnären? 

Jag vet inte speciellt mycket om Vilhelm Kyhn. Han var en dansk konstnär som gick på konstakademin, men i huvudsak självlärd. Han målade främst landskap, och det var det han var känd för.  

  • Beskriv färg, form, komposition. 

Färgerna är kalla, vilket passar bra för ett vinterlandskap. Lugna, behagliga, verklighetstrogna färger.  

  • Vilka associationer ger bilden?  

Bilden associerar mycket bra med ett kallt, rått vinterlandskap och man får en känsla.  

  • Hur skulle du kunna samtala med elever i en bildklass om denna bild? 

Man kan samtala med elever om denna tavla på det sättet att man kan diskutera perspektiv, naturavbildningar och metoder. 

 

Hur kan du som bildlärare använda museer i undervisningen? Ge exempel! 

Man kan gå dit med sina elever och se på konstverk som man talat om, kanske har en speciell konstnär tagits upp, då kan man gå och se på dennes verk. Genrer… 

 

Hur planerar du för detta inslag? 

Man kanske gör något arbete eller liknande om olika genrer, konststilar, konstverk och konstnärer innan man går till museet, och när man är där kan man lättare koppla tillbaka till vad man sagt i klassrummet. Därefter kan man gå tillbaka till klassrummet och själva testa på olika genrer och metoder som man sett på museet. 

 

Problem/möjligheter? 

En stor möjlighet är att museer ofta är gratis, och kan vara en roliga sak för eleverna, det är ett annat och roligt sätt att koppla tillbaka till undervisningen. Problem kan vara att man kanske inte har tillgång att åka någonstans med alla klasser man har, ekonomi osv. 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

minbildportfolio.blogg.se

Jag heter Maja och läser just nu en bildkurs för att bli behörig lärare på Högskolan i Borås. Detta är min digitala portfolio!

RSS 2.0